Quantcast
Channel: Racons – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL

Activitat senzilla pel reconeixement de la grafia numèrica i la coordinació viso-motriu.

$
0
0

Avui us portem l’adapIMG_20160824_133304tació d’una idea brillant per treballar la correspondència entre lletra lligada (o impremta) amb lletra de pal de la mà del bloc “ school Time Snippets” que podeu consultar en aquest enllaç: http://www.schooltimesnippets.com/2016/04/fine-motor-letter-matching-preschool.html.

Al veure-la ràpidament se’ns ha acudit una petita modificació, i si en comptes de les lletres posem números? D’aquesta manera treballem el reconeixement de les grafies numèriques.

Què necessiteu:

  • Una tapa de caixa.
  • Pals de “polo”
  • Foam per fer els números i les boletes (o números de foam que podeu trobar a diferents botigues. Les boletes poden ser pom-poms que també podeu trobar a les botigues).
  • Pistola de silicona
  • Cúter
  • Retoladors permanents (tipus Alpina Crea +decor o Posca)

Com fer-ho?

A la part superior del pal enganxeu els números de foam amb silicona. Escriviu el nom del número al pal i a la part inferior escriviu el número, tot això, amb el retolador permanent.

A la part superior de la tapa feu 4 talls repartits, un per cada pal amb el número. Els talls han de ser igual de llargs que l’amplada del pal. Evidentment, podeu fer-ho amb tots els números que vulgueu.

Sota dels talls enganxeu les boles de foam per indicar la quantitat.

Ara gireu la tapa i damunt dels forats que heu fet per tal que el nen introdueixi el pal escriviu el número i la quantitat. Tal com es veu a la imatge, d’aquesta manera l’alumne es podrà autocorregir.

Què us sembla? Fàcil de IMG_20160824_133048fer i amb aquesta activitat, ideal per racons o estacions, els nostres alumnes treballen la correspondència entre la grafia numèrica i la quantitat a més de la coordinació viso-motriu.

Guardar

Guardar


5 jocs divertits, ràpids i senzills per desenvolupar el sentit numèric.

$
0
0

Heu sentit a parlar del “ten-Frames”? (que no sabríem com traduir-ho al català: quadrícula base 10?). Es tracta d’una quadrícula de cinc per dos, presentada de forma horitzontal, utilitzada com a suport per l’aprenentatge dels nombres cinc i deu. Si es fa doble, pots treballar els nombres fins al 20. La utilització d’aquest material permet al nen desenvolupar el que coneixem con a subitització. La subitització s’entén com l’habilitat de veure un grup d’objectes i poder dir o percebre la quantitat d’objectes que hi ha sense haver de contar-los un per un, és a dir, al primer cop d’ull i per una percepció global. Aquesta capacitat per agrupar objectes i associar-los amb una quantitat resulta molt important per la realització de càlculs com les sumes i restes de forma àgil. Per altra banda, l’ús dels “Ten-frames” ajuda a superar la conservació de la quantitat d’objectes, entenent que la quantitat no varia encara que sí canviï la col·locació o l’espai ocupat pels objectes que formen el conjunt. Al llibre It-makes Sense! Using Ten-Frames to build number Sense aporta una serie de rutines i jocs per treballar amb aquest suport i desenvolupar en els nostres nens el sentit numèric.ten-frames

Utilitzant aquesta metodologia, compartim amb vosaltres un joc per tal de treballar amb els Ten-Frames en racons o estacions de matemàtiques. Es tracta d’una adaptació del joc SNAP,un joc trepidant i senzill que els encanta, les BATALLES de cartes i MEMÒRI. Amb aquest jocs treballem l’atenció, la memòria, la velocitat de reacció, la relació entre la quantitat i la grafia numèrica que la representa, que el nombre d’objectes és el mateix a pesar que canviï la seva disposició a l’espai, agrupació de quantitats per facilitar el compteig, comparar nombres i quantitats identificant quin nombre és més gran que un altre. El millor, de forma divertida!

És important que adapteu el número i la quantitat al nivell dels vostres alumnes.

El material que us podeu descarregar consisteix en 50 cartes amb “Ten-frames” simples per treballar els nombres del 1 al 10. 10 cartes amb els nombres i les instruccions dels diferents jocs clicant aquí.

TREBALLEM ELS ARTICLES. DOS JOCS DE TAULA PER PRACTICAR

$
0
0

Avui compartim amb vosaltres dos jocs de taula per treballar els articles, en català i en castellà, indicats per 1r de cicle inicial o finals de P5 si els alumnes poden llegir paraules curtes. El 4 en ratlla dels articles indefinits, d’article en article i digues i tapa.

El 4 en ratllajoc_article dels articles indefinits.

Material:

  • Fitxes de dos colors diferents.
  • Targetes (per obtenir-les en català clica aquí i en castellà aquí)
  • Taulell (clica aquí per obtenir-lo en català i aquí en castellà. )

Procediment:

Per torns, els alumnes agafen una targeta on apareix la imatge de la paraula amb la que han de dir quin article indefinit li pertoca. L’alumne ho diu oralment i col·loca una fitxa del seu color a la casella on apareix l’article indefinit que correspon. Passa el torn al següent company. Guanya el que primer faci 4 en ratlla.

Consell: Els alumnes que encara no puguin llegir poden jugar igualment, ja que tan sols necessiten la lectura per als articles indefinits. Si ho diuen bé oralment els companys el poden ajudar dient-li on hi ha l’article que necessita tapar amb la fitxa.

On el pots utilitzar?: Nosaltres el varem utilitzar amb tot el grup classe. Un cop els alumne van jugar el vam incorporar als racons de llengua.

Digues i tapa.

Material:

  • Fitxes de dos colors diferents (o de 3 o 4, això dependrà del nombre de jugadors que hi participin).
  • Targetes (per obtenir-les en català clica aquí i en castellà aquí)
  • Taulell (clica aquí per obtenir-lo en català i aquí en castellà. Consell: si han de jugar més de dos jugadors imprimeix el taulell en mida DNA-3)

Procediment

És un joc amb unes normes molt senzilles que permeten que sigui molt versàtil. Aquest joc el podeu adaptar a nombrosos continguts. Nosaltres l’hem utilitzat a matemàtiques per treballar la suma, a llengua per treballar la partició sil·làbica i, en definitiva, a tot allò que se us acudeixi.

Per torns els alumnes agafen una targeta on apareix la imatge de la paraula amb la que han de dir quin article definit (el, la, els, les) hi correspon. Un cop fet això tapa la casella on aparegui l’article amb la fitxa del seu color. Passa el torn al següent company. El joc s’acaba quan han omplert tot el taulell. Aquell alumne que hagi pogut col·locar més fitxes és el que guanya. Si a un alumne li toca una targeta en la que no hi ha cap casella amb l’article lliure no pot tapar i passa el torn.

Consell: Igual que en l’anterior joc, els alumnes que encara no puguin llegir poden jugar igualment, ja que tan sols necessiten la lectura per als articles indefinits. Si ho diuen bé oralment els companys el poden ajudar dient-li on hi ha l’article que necessita tapar amb la fitxa.

Variant: Podeu fer-ho no competitiu dient als alumnes que l’objectiu es tapar totes les caselles.

On el pots utilitzar?: Nosaltres el varem utilitzar amb tot el grup classe. Un cop els alumne van jugar el vam incorporar als racons de llengua.

D’article en article.

Aquest joc està basat en el joc del Cangur que apareix al llibre de Josep tió Jocs d’ortografia.

Material:

  • Fitxes de dos colors diferents (o de 3 o 4, això dependrà del nombre de jugadors que hi participin).
  • Targetes (per obtenir-les en català clica aquí i en castellà aquí)
  • Taulell (clica aquí per obtenir-lo en català i aquí en castellà. Consell: si han de jugar més de dos jugadors imprimeix el taulell en mida DNA-3)

Procediment:

Es barregen les targetes i es deixen en una pila al mig de cap per avall. El primer jugador agafa una carta i col·loca la seva fitxa a la primera casella on hi aparegui l’article que concorda amb la paraula que apareix a la targeta. Per torns hauran d’anar avançant d’aquesta manera, movent-se cap a la casella més propera on aparegui l’article que concorda amb la imatge de la targeta. Guanya el primer en arribar a la meta. Alerta! Hi ha fletxes que indiquen pujar o baixar. Si els jugadors cauen en una casella amb fletxes ha de fer el que indica la direcció de la fletxa.

Consell: Aquest joc presenta unes normes un xic complicades. Si l’utilitzes a primer els alumnes necessitaran un adult de referència que els guiï una mica. Són unes normes de joc més recomanades per uns 8 anys si busques que juguin de forma autònoma.

A veure que us sembla i com us va. Ens encanten els vostres comentaris. 🙂

NOTA: les targetes tenen format de presentació, per si voleu practicar una mica abans amb els alumnes,  així que cada targeta ocupa un full DNA-4. Això suposa que per imprimir-les en format targeta heu de donar l’ordre ala impresora. Aquesta és la ruta del meu ordinador: Arxiu> imprimir>disposició>pàgines per full i lidieu 6 o 9.

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

PICA I TAPA, UN JOC SENZILL I DIVERTIT PER TREBALLAR LA CONSCIÈNCIA SIL·LÀBICA.

$
0
0

Avui compartim amb vosaltres un joc molt senzill, que ja hem utilitzat per treballar altres continguts, com per exemple els articles, i que vàrem descobrir per treballar la suma. Si escriviu “Roll and cover” trobareu fantàstiques idees per treballar altres aspectes matemàtics i de llenguatge.  Nosaltres, en aquesta ocasió, hem adaptat aquest joc per treballar el nombre de síl·labes d’una paraula.

On el podeu utilitzar? : Nosaltres l’hem utilitzat als racons de llengua.

Nivell: Finals de P5, cicle inicial.

Nombre de jugadors: 2. Poden jugar 4 si feu equips de 2.

Material:

  • Fitxes de dos colors: Nosaltres les hem fet amb foam. Hem tallat quadrats de la mida de les caselles del taulell i hem col·locat imants adhesius, d’aquesta manera poden jugar col·locant el taulell sobre una superfície amb metall, ja sigui una pissarra magnètica o una safata de forn. L’objectiu d’imantar les fitxes és evitar que amb el moviment dels nens les fitxes es vagin movent de lloc, estalviant-nos alguna discussió. 😉
  • Tauler . Els dibuixos estan fets per David Ramirez.
  • Ruleta: per construir la ruleta només cal que la plastifiqueu i poseu un enquadernador dels més curts. Un cop feu això poseu un clip dins i ja teniu la ruleta. Una altra opció és que un dels companys aguanti un llapis al centre de la ruleta amb un un clip al mig. L’altre company el fa girar. Als alumnes els encanta així i d’aquesta manera s’ajuden. Una altra opció més és la d’adquirir fletxes giratòries. També podeu utilitzar un spinner, però alerta perquè si mouen l’spinner amb molta força triga molt a aturar-se.
  • Fitxa. 

Instruccions: El joc consisteix a tirar la ruleta i tapar la paraula que té el nombre de síl·labes que ha sortit a la ruleta. Si ja no queda cap imatge amb aquell número de síl·labes sense tapar, el jugador no pot tapar i el torn passa al següent jugador. El joc finalitza quan totes les imatges del tauler s’han cobert. Guanya el jugador que té més fitxes del seu color col·locades al tauler. Un cop ha finalitzat el joc, completen la fitxa de l’activitat.

Ja ens direu què tal us ha anat. Als nostres alumnes els agrada força! Esperem els vostres comentaris!

JUGUEM AMB LES HORES?

$
0
0

Treballar les hores és una tasca que requereix temps i treball continuat, què millor que fer-ho en forma de joc!. Per això, volem compartir amb vosaltres un material per treballar les hores jugant. Es tracta d’unes targetes on trobareu les hores en rellotge analògic i en rellotge digital. A partir d’aquest material, us proposem diferents opcions de treball, totes amb un component lúdic que tant els agrada als alumnes.

Pissarretes amunt!

Aquesta activitat els agrada moltíssim, la dinàmica  que proposem la fem servir sovint per altres tasques. “Pissarretes amunt” és una tècnica de treball cooperatiu basada en les propostes  “Showdown” i “ RallyCoach” d’en Kagan. 

  • Material: Presentació amb les hores digital, analògic, PDI o projector, pissarres blanques petites, retoladors per pissarra blanca, comptador de punts (opcional) , cronòmetre i cartell capità/ana.
  • Instruccions: Agrupeu als vostres alumnes en parelles o en grups de 4. Tant si és en parella com en grups de 4, la consigna és que hi ha un capità o capitana que a cada ronda va canviant. Aquest és el responsable d’escriure la resposta a la pissarra blanca i mostra-la quan la mestra o el metres digui “Pissarretes amunt!”.  Quan els alumnes han d’escriure la resposta sempre fem servir la mateixa estructura al parlar: “Companys i companyes, us sembla bé que escrigui (diu la resposta que vol escriure)”.  La resta contesta si estan d’acord o no. Si no ho estan, han d’intentar convèncer al capità o capitana dels motius pels quals la resposta no és correcta. Aquesta estructura, amb els més petits, va millor si la feu en parelles. És molt important que delimiteu el temps per respondre, podent ser  entre 30 segons i 1 minut. Per fer-ho, utilitzeu la compta enrere del móvil, per a mi, és l’opció més senzilla. A internet hi ha cronòmetres de compta enrere com els de l’enllaç, però per aquesta activitat no són útils ja que necessites tenir projectada la diapositiva a la PDI. La seqüència de l’activitat és la següent:

1r) La mestra tria el capità o capitana; 2n) es projecta la primera targeta amb el rellotge; 3r) S’activa el cronòmetre i els alumnes comencen a debatre la resposta i l’escriuen (han d’escriure les hores en paraules). 4rt) Finalitza el temps, el mestre diu “pissarretes amunt” i els alumnes mostren les seves respostes. 5è) Finalment, el mestre mostra la resposta correcta de la presentació. Si es vol, es poden anar apuntat els punts per equips.

Diga’m l’hora.

Joc basat en les targetes de “Telling Time, flash cards”, de Trend. Aquestes es troben en castellà. Nosaltres l’hem utilitzat en els racons de matemàtiques amb un treball previ. 

  • Material: targetes rellotge digital, targetes rellotge analògic, impreses per davant i per darrera amb l’ordre 6 diapositives per pàgina (en el power point ja estan col·locades en ordre d’impressió)
  • Instruccions:Els alumnes col·loquen les targetes, amb el rellotge visible, damunt la taula. No es col·loquen totes de cop, és millor disposar poques i anar afegint a mesura que se les quedin. Per torns, els alumnes trien una targeta i, sense aixecar-la del lloc, diuen l’hora. Un membre del grup li dóna la vola a la targeta triada i llegeix l’hora, si el company l’ha dit correctament, se la queda, si no, no la pot agafar i la targeta es queda al seu lloc, de manera que el següent jugador, si vol, pot agafar la mateixa i quedar-se-la si diu correctament l’hora.

Us deixem un vídeo molt breu per si voleu veure com va.

COM FER UN RACÓ DE LA CALMA.

$
0
0

Fa temps que volíem compartir amb vosaltres aquesta experiència, el racó de la calma. Us explicarem com ho hem dut a la pràctica nosaltres, això vol dir que no és l’única forma de fer-ho, sinó una forma.  En el nostre cas el vàrem posar en funcionament, gràcies les recomanacions i assessorament del CRETDIC.  Va ser ideat per atendre a un alumne amb  dificultats de regulació del comportament, però obert a tota la classe. La nostra sorpresa va ser que, tota la classe en gaudia!

Què és?

Es tracta d’una raconet que prepares a l’aula on proporciones als alumnes eines per tal que aquests puguin relaxar-se, aturar-se, quan ho necessitin.

Què no és.

No és una cadira de pensar ni res semblant. És un espai per aturar-se, descansar, contemplar…. Si et demanes si podem convidar a alumnes a anar-hi, la nostra opinió és que sí, però no com a conseqüència d’algun fet poc tolerable. Ara bé, si el convidem, cal acompanyar-ho d’una reflexió sobre què percebem que ens fa pensar que potser està nerviòs, angoixat, etc. Sempre des de la descripció de les accions : “ Observo que…” . D’aquesta manera l’ajudem a anar coneixent-se, observant-se i anar aprenent a autoregular-se. Però repetim, és una opinió, no cal que sigui així si no ho considereu.

Material.

Per fer el racó de la calma vàrem utilitzar:

  • Un coixí gran i dos petits de núvols.
  • Un matalàs petit, nosaltres vàrem comprar un de gos i el vàrem forrar amb un llençol gris. Era el que vàrem trobar més a l’abast i el que millor encaixava a l’espai. 
  • Una cistella de roba grisa per deixar els estris de relaxació.
  • Una pilota antiestrés de goma.
  • Una ampolla de la calma.
  • Una bola suau.
  • Altres elements de decoració amb l’objectiu de fer l’espai acollidor.
  • Un parell d’aparelles mp3. A un vàrem gravar una meditació de “Tranquils i atents com una granota”. En aquest cas la del “botó de la pausa”,recomanada per alumnes de 7 a 12 anys. Si els vostres alumnes són més petits la meditació de la “Granoteta”, us pot anar molt bé, recomanada per nenes de 5 a 12 anys. La duració és de 4 minuts, per la qual cosa, el temps que estaran al racó serà d’uns 5 minuts. A l’altre mp3 hi havia una cançó. La conçó escollida  va ser la de “SA-TA-NA-MA” de Mirabai Ceiba, ja que prèviament l’ havíem treballat amb els moviments dels dits que l’acompanyen. A més, pel que havia llegit, aquesta meditació ajuda a centrar-se. A part,  als alumnes els encantava. La duració d’aquesta és d’uns 8 minuts. Compartim l’enllaç d’una pàgina on apareix la foto dels moviments del dits i l’altre, un vídeo de SA TA NA MA per nens.
  • La fotocòpia plastificada de la respiració de l’onada que apareix al llibre de “Tranquils i atents com una granota. La teva guia pràctica de serenitat”.
  • Les instruccions de funcionament, que us les podeu descarregar aquí.
  • Cartell del racó de la calma, clica aquí per descarregar-lo.

Funcionament.

Abans de posar-ho en funcionament es va parlar amb els alumnes sobre  què era, per a què servia i les normes d’ús. La classe és una classe de 2n de 27 alumnes.

Les normes que vàrem acordar van ser les següents:

  1. Es pot fer ús  quan la mestra hagi acabat d’explicar i haguem fet una part de la feina. 
  2. Estarem el temps que duri la cançó o la meditació.  Marcar el temps de duració és necessari per facilitar que sigui un recurs per descansar i aturar-se un moment per després continuar. Així evites que els alumnes es quedin més temps del previst. A més, fa que la mestra no hagi d’estar pendent de quanta estona porten. En altres llocs utilitzen un rellotge de sorra.
  3. Si hi ha un altre company o companya i jo hi vull anar, m’apunto a la llista i vaig a fer una altra cosa fins que el company m’avisi.

Un cop pactat i parlat sobre el perquè havien de seguir aquestes normes, el racó de la calma es va posar en funcionament. Nosaltres, com veureu a la foto el vàrem deixar obert, perquè així podíem observar millor els alumnes. Tanmateix, era obert però estava en un raconet de la classe que quedava una mica amagat, així aconseguíem una atmosfera de tancament i d’intimitat. Hi ha que fan el racó de la clama més tancat, amb cortines o bé tendes petites. Això dependrà dels vostres objectius i de la necessitat dels vostres alumnes.

Consells:

Intenta carregar l’aparell MP3 cada dos dies o amb una freqüència que et permeti que al iniciar la jornada l’aparell estigui carregat. Busca uns MP3 molt simples d’utilitzar, t’estalviaràs haver d’anar a activar-los. 

Per tal que els alumnes s’apuntin l’odre d’accés al racó de la calma, deixa un full penjat dins d’una funda de plàstic transparent i un retolador de pissarra blanca

Altres propostes:

Al material es pot incorporar una planta o una flor per fer la respiració de la flor o un llibre bonic que animi a la contemplació.

Pot ser interessant incorporar un full de registre sobre quina era l’emoció que tenien abans d’entrar i quina  al sortir.

I vosaltres, què faríeu? Recordeu que ens encanten els vostres comentaris! 🙂

LECTURA DE PARAULES DE TARDOR

$
0
0

Seguim preparant nou material per treballar la lectorescriptura relacionada amb l’estació de la tardor per tal de fer-la més significativa. Al bloc trobareu molts recursos i activitats relacionats amb aquest tema (només cal que escriviu la paraula “tardor” al buscador de la banda lateral dreta) però un recurs que ens agrada molt i que dóna molt bons resultats és el següent:

Es traca d’un joc de lectura de discriminació de paraules que permet treballar a través de racons de treball, en petit grup…la lectura de paraules, l’atenció i l’adquisició de nou vocabulari centrat en un centre d’interès. Només cal seleccionar la paraula que està ben escrita a partir d’una agulla d’estendre i veure si ho han fet correctament per mitjà de l’autocorrecció (girant el cartronet).

El fet que estigui en diferents formats de lletra permet l’adaptació a les diferents necessitats dels nostres alumnes.

Us el podeu descarregar en el següent enllaç:

LECTURA DE PARAULES DE TARDOR

Al bloc trobareu el mateix recurs adaptat a altres centres d’interès: l’hivern, la quaresma i el Carnaval…

BAAAM! UN JOC PEL QUE VULGUIS!

$
0
0

Fa molts anys, vàrem descobrir aquest joc: KABOOM!  (https://www.saddleupfor2ndgrade.com/2014/01/kaboom.html)

És un  joc súper divertit i emocionant, a més de poder-se adaptar fàcilment al contingut que vulguis treballar.

COM FER-HO:

En el nostre cas, per no gastar tants pals de fusta, ho hem fet amb targetes. Les targetes estan fetes amb un power point. L’únic què has de tenir en compte és que, de tant en tant, fiquis unes targetes amb la paraula “BAAM”.

Si cliques aquí pots descarregar-te les targetes, estan pensades per cicle inicial.

MATERIAL:

  • Targetes 1r i 2n (cal que les plastifiqueu, imprimiu 9 o 16 per fulla)
  • Pot 
  • Etiqueta del pot 
  • Antifaç (si és divertit millor, al Tiger, per exemple, solen haver-hi)

COM ES JUGA?

Nosaltres hem adaptat aquest joc a 3 continguts: ortografia, fluïdesa lectora i sumes i restes. En aquest post us compartirem el de fluïdesa lectora. Més  endavant us compartirem els altres.

  • Fluïdesa lectora:

En grups de 4. El primer que comença es posa l’antifaç i agafa una targeta del pot. Es treu l’antifaç i  la llegeix en veu alta.  El company del costat ha de verificar que és la paraula correcta. Si ha llegit la paraula bé, el nen o nena es queda la targeta. Si no l’ha llegit bé, retorna la targeta al pot, no se la queda.

Ara és el torn del company o companya del costat. Així fins que s’acabin les cartes o el temps de joc.

Un cop s’ha acabat, els alumnes conten quantes targetes tenen. Guanya el que en tingui més.  Ara bé, si un alumne agafa  una targeta amb la paraula BOOM! ha de retornar al pot totes les targetes que havia acumulat. Es queda a 0.

ON UTILITZAR-LO?

És ideal per treballar als racons de llengua o estacions d’activitat.

També amb els més grans!

ALTRES PROPOSTES:

Nosaltres vàrem anar afegint paraules de vocabulari treballat a medi. Era molt divertit, ja que  quan un alumne llegia la paraula del tema de vocabulari, li sorprenia, i venia i et deia : “ Mira, tíbia” i es tocava la tíbia. Així que, d’aquesta manera, a part de treballar la fluïdesa lectora, també treballàvem el vocabulari.

Amb alumnes de cicle mitjà o superior podeu fer el mateix però convertir-ho en un joc de definicions. Els alumnes llegeixen les paraules i han de dir la definició. Els companys decideixen si és correcta o no, si ho és es pot quedar la carta, si no, la torna al pot.

VOLEU COL·LABORAR?

Què tal si ho fem per treballar l’entonació? Fem targetes amb frases interrogatives, exclamatives i enunciatives? O

I si voleu contribuir amb més paraules, també estarem molt agraïdes.

Us facilitem el power point i les tipografies utilitzades: Kg Broquen Versalles; Massallera; KG Primary Whismshy.


La fórmula 1. Juguem amb la recta numèrica?

$
0
0

El joc que compartim a continuació és ideal per treballar la suma i la resta utilitzant la recta numèrica. Però per què utilitzar la recta numèrica? La resposta és que aquesta ofereix a l’infant una estratègia mental per realitzar aquestes operacions. A més, aquest joc ofereix la possibilitat de “manipular” amb el concepte, en el sentit que, sumar vol dir “avançar cap endavant, fer el número més gran”, mentre que restar vol dir “anar enrere, fer el número més petit”. És a dir, permet als alumnes visualitzar l’acció que suposa l’operació, la magnitud del nombre així com la distància que s’ha de moure. Tot això, no únicament els ajuda a construir el concepte de suma i resta, sinó que també els ajuda a desenvolupar el concepte de nombre.

COM JUGAR? 

Participants: 2

Nivell: Cicle Inicial. També es pot utilitzar a finals de P5 (sense fitxa) i acompanyats per un adult que els ajudi a reflexionar.

Duració: Cada partida pot durar, aproximadament un 10 minuts.

Material: Ruleta, cotxes, tauler que haureu de construir i fitxa per relacionar els algoritmes. Per descarregar-lo: 

Material que necessiteu per fer el muntatge del tauler:

– paper de plastificar DNA 4  i DNA 3

– fils de plàstic “Scoubidou”

– perles d’origine “Hama” o qualsevol altra cosa semblant, com per exemple canyes i tallar-les a la mida dels cotxes, etc. De totes formes, les perles que us proposem van millor ja que el forat és més petit i per tant no “ballen” dins del cable, de manera que la fitxa queda “aturada” allà on toca.

– fletxes de ruleta o clip i foam

– silicona i celo de doble cara

Com fer la ruleta:

1. Imprimiu el document a mida DNA 4, plastifiqueu-lo

2. Incorporeu les fletxes per fer ruletes o bé, enganxeu una fletxa feta de foam a un clip i al centre de la ruleta li poseu un enquadernador dels rodons i petits.

Com fer el tauler:

1. Imprimiu el document a mida DNA 3. Plastifiqueu-lo i foradeu a l’inici i al final de la línia.

2. Imprimiu els cotxes i plastifiqueu-los.

3. Uniu unes 3 o 4 perles amb silicona. A continuació, enganxeu el cotxe amb silicona o celo de doble cara.

4. Introduïu el cotxe, enganxat a les perles, dins del cable de plàstic. Passeu el cable de plàstic pels forats que heu fet al taulell. Feu un nus per tal que el cable no surti. Millor unint totes dues puntes.

Instruccions:

Important! Tothom ha de col·locar-se a la casella 10. És la casella de sortida.

El jugador A mou les dues ruletes,  la del nombre i la de l’operació a realitzar. Si li toca restar ha d’anar enrere i si li toca sumar, ha d’anar endavant. Al tauler hi ha dibuixades les fletxes de direcció per recordar-ho. Passa el torn al jugador B i fa el mateix. El joc finalitza quan un dels dos arriba a la meta.

Consells:

Quan utilitzar la fitxa? Millor que facin una o dues partides sense utilitzar la fitxa, després es pot fer una partida que la poden fer tot junts en una sola recta numèrica per entendre el que han d’escriure al full. Cal l’acompanyament de l’adult, doncs aquest pas és complicat pels infants.

Sobre el cotxe: Si queda massa gran, abans de plastificar-lo feu una marca per indicar el punt que ha de quedar damunt de la casella.

SORPRESA! UN JOC PER TREBALLAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

Compartim amb vosaltres un joc per treballar la consciència fonològica, el so inicial,  i també l’ortografia. Ideal per racons. 

En què consisteix el joc:

Es reparteixen les làmines amb els globus que tenen la lletra inicial de la paraula. Els infants, per torns, han d’agafar un globus de la caixa. Els globus de la caixa tenen la imatge i la paraula escrita sense la inicial. Quan agafen el globus de la caixa, els infants han de veure si el globus que han agafat comença amb alguna de la lletra inicial que tenen a la seva làmina. Si no la tenen, tornen a deixar el globus a la caixa.

La partida acaba quan un infant ha omplert tota la seva làmina. Per donar-li una mica d’emoció hem incorporat globus amb la paraula “poof”.  Quan un infant agafa un globus amb aquesta paraula perden tots els globus que han col·locat al taulell. Aquest últim, podeu posar-lo o no.

Edat: Això sempre dependrà del nivell del grup, però en general el recomanem per cicle inicial.

Què necessiteu:

  • Pissarres magnètiques mida DNA 4.
  • Base per mantenir dretes les pissarres (opcional)
  • Foam
  • Imants
  • Impressió de les làmines, mida DNA 4.
  • Impressió dels globus.
  • Làmines per plastificar.
  • Caixeta

Aquí podeu veure, ràpidament, com l’hem fet nosaltres.

AQUÍ PODEU DESCARREGAR EL MATERIAL

TIPS:

Per agilitzar el joc, i que els infants no es frustrin perquè no treuen les lletres que necessiten, us recomanem que dins la caixa fiqueu les lletres de les làmines que heu repartit. El joc està pensat per jugar 4. Quan han acabat, podeu repartir altres làmines o fer que s’intercanviïn les que tenen.

ATENCIÓ A LA DIVERSITAT:

Les targetes estan en lletra de pal per facilitar la lectura a tothom. Les lletres de les làmines, estan en majúscula, lligada i d’impremta per treballar el reconeixement i familiaritzar-se amb totes les possibles representacions de la mateixa lletra.

Podeu jugar en parelles o bé, col·locar una làmina i que l’hagin de completar entre tots, així, aquells infants que tinguin més dificultats, poden ser ajudats pels altres. En aquest cas, us recomanem que imprimiu les làmines i els globus en DNA 3.